четвер, 1 листопада 2012 р.


Всім відомо, що британці люблять чай, а чаювання навіть перетворилося на свого роду ритуал . Але появу цього ритуалу в Англії і в Ірландії має різну історію. Ірландцеві доводилося йти в поле ще до сходу сонця, тому повертаючись додому на обід, він не тільки обідав, а й випивав кілька чашок міцного чаю - щоб залишилися сили працювати до заходу. Після вечері робочий також пив чай ​​щоб підбадьоритися. Саме тому, що ірландці використовували чай як енергетичний напій, вони звикли пити його дуже міцним. За статистикою, в Ірландії випивають чаю найбільше в Сполученому Королівстві, оскільки на одну чашку найчастіше заварюється відразу кілька пакетиків.

Англійці п'ють несолодкий чай, щоб відчувати його справжній смак, але додають молоко, а ірландці люблять чай з цукром і молоком, проте ніколи не кладуть у напій лимон. Крім того, в Ірландії придумали спеціальний чай з віскі. З'явившись в Англії, чай замінив ель, а ось жителі Ірландії об'єднали два улюблені напою. Вони розкладають чайне листя на дошці і заливають їх віскі, поки дерево не просочиться, а потім листя сушать і заварюють. На думку ірландців, обидва напої від цього тільки виграють, хоча чай виходить на любителя. Втім, бадьорить він дійсно дуже добре.

Існує ще кілька традицій, пов'язаних з ірландським чаюванням. Наприклад, коли гість приходить в будинок, його пригощають обов'язково чаєм, а ложечку пропонують обрати самостійно. Ірландські господині завжди купують різні чайні ложки по одній, щоб у гостя був великий вибір.

Щоб чай в заварнику зберігав тепло, на нього надягають спеціальні в'язані чохли - tea cozy. Ці чохли - гордість господарок, вони роблять їх власноруч, а в будинку виставляють на почесне місце, щоб гості могли милуватися роботою.





Немає коментарів:

Дописати коментар